Az lenne jó, ha Magyarországon és a többi európai országban is minél több békepárti politikust küldenének a választópolgárok az Európai Parlamentbe, és minél kevesebb háborúpártit - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte: Brüsszelben "háborús hangulat, háborús nyelvezet, háborús logika van". A vezetők úgy beszélnek, mint akik a saját háborújukat vívják Oroszország ellen, és nem úgy mint mi, akik ugyan "nem lehetünk közömbösek egy ilyen emberi tragédiával szemben", de nem vagyunk hadviselő fél.

Emlékeztetett: először csak sisakot akartak küldeni Ukrajnának, aztán már halált okozó, majd egyre több ember halálát okozó fegyvereket, majd harckocsikat és repülőket is, most pedig már arról beszélnek Brüsszelben, hogy nyugat-európai katonáknak is kellene állomásoznia Ukrajna területén. Még nincs körvonalazva, hogy pontosan hol, milyen fegyverzettel, milyen céllal kellene állomásoznia a katonáknak, de elkezdődött ennek előkészítése - mondta, megjegyezve, vigyáznunk kell, nehogy "beszippantson bennünket is" ez a pszichózis, és "elveszítsük a helyes magyar nemzeti érdekek szerinti tájékozódási képességünket".

Az, ami ma még abszurd és elgondolhatatlan, két hónap múlva realitás - fogalmazott, hozzátéve: ez nem egy videójáték, ez a valóság. Itt egy-egy döntés, egy-egy fegyverszállítmány következménye özvegyek, árvák százezrei, elmenekült emberek milliói, tönkrement életek; nemzedékek munkájának értelme vész oda. "Ezek szörnyű dolgok, és egyre inkább úgy beszélnek róluk, mint valami hétköznapi realitásról" – mondta. Rámutatott: híve az észszerű disputának, de valahogy a "sarkunkat meg kell vetni", és a tűzszünetet, a béketárgyalást kell képviselni, egyébként "berántanak bennünket".

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Arra figyelmeztetett: az első világháború kezdete is egy lokális konfliktus volt, csak lépésről lépésre alakult át, terebélyesedett ki, ahogy az orosz-ukrán háború is egy lokális, helyi ügy volt, "valahol ott Donyeck külsőn", de most már ott tartunk, hogy a NATO országainak katonai szintű bevonódásáról szól a beszélgetés.

Az ukrán gabona kérdéséről szólva Orbán Viktor kiemelte: Magyarország nem az elszigetelődést, hanem a kereskedelmet, a beruházást, a gazdasági együttműködést támogatja, most mégis ellenzi az ukrán gabona behozatalát Európába. Azzal indokolt: az EU rendkívül bürokratikus és szigorú szabályokat állít fel az európai gazdák számára, míg Ukrajnában ilyen szabályok nincsenek, és ez óriási versenyelőny számukra. Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdák eddig terményeik nagy részét el tudták adni Nyugat-Európában. Hat-hét olyan ország van Európában, amelyik több élelmiszert állít elő, mint amennyit elfogyaszt, ennek a hat-hét országnak a gondjáról van szó, köztük Magyarországéról - közölte a miniszterelnök.

Hozzátette: most bejön az olcsó ukrán termék, a nyugat-európai vevő az olcsóbb ukrán terméket veszi meg, a magyarét nem. Óriási erőfeszítéseket teszünk, hogyan tudnánk a következő évi betakarításig ezeket a készleteket elhelyezni - mutatott rá, jelezve: Brüsszel ugyanakkor "süket" erre a dologra, háborús lázban ég, számára fontosabb Ukrajna, mint az európai gazdák. Ennél sokkal értelmesebb lenne, ha nem engednék be az Ukrajnából érkező gabonát, vagy ha ugyanolyan könnyű szabályokat alkalmazunk a mi gazdáinkra, mint az ukránokra - vetette fel Orbán Viktor.

(kormany.hu)